Verzorging

[WEBSHOP_SLIDESHOW2]

Hoe Verzorg je Hortensia's 


Hortensia's kunnen zowel binnen als buiten staan, maar hebben wel enige verzorging nodig. Hortensia's laten voor de winter hun blad vallen, aangezien de planten anders niet winterhard zijn. Door zonder blad de winter door te gaan kunnen ze tegen vorst. Bepaalde hortensia soorten zijn echter genetisch gemanipuleerd. Dit houd in dat wetenschappers en kwekers het DNA van bepaalde planten zo hebben aangepast dat ze tegen de vorst kunnen. Bij de eerste lentezon krijgen de plant knoppen, waaruit nieuwe bladeren en knoppen groeien. Deze knoppen hoeven doorgaans niet beschermd te worden tegen nachtvorst, maar als de lente vroeg valt kan het weleens voorkomen dat de plant moet worden ingepakt tegen de kou.
De bloemen van de hortensia moeten na de bloei worden afgeknipt. Dit moet direct onder de bloem. Een hortensia groeit namelijk op tweejarig hout. Dit houd in dat een hortensia alleen bloemen krijgt op takken van een jaar oud. Als de stelen die de bloemen dragen ver worden weggeknipt kan dit veroorzaken dat de plant het jaar erop minder bloemen krijgt. Dit gebeurd ook als de nieuwe groene takken worden weggeknipt. In het voorjaar moet er na het vorstseizoen worden gekeken welke takken kaal zijn gebleven, deze moeten worden weggeknipt. Hierdoor kan de plant zich beter ontwikkelen.
Als een hortensia te groot wordt, dient de plant vanuit buiten uit teruggesnoeid te worden. Hierdoor kan het zijn dat de hortensia's een jaar geen bloemen krijgen, maar dit helpt wel om de plant in toon te houden. Bij warme dagen dienen hortensia's water te krijgen, anders gaan ze hangen. Hortensia's met witte bloemen hebben nog iets meer bescherming nodig. Als deze in de felle zon staan kunnen de bloemen door de reflectie van het zonlicht verbranden, waardoor de witte bloemen bruin zullen worden. Met het spannen van een doek boven de plant kan dit worden opgelost.